Webhotel

webhosting2Hos Pumacode har vi prøvet alle billige webhosts, det regner vi i hvert fald med. Vi har arbejdet med så mange af dem, fordi vores kunder som regel ligger på forskellige af de billige hosts. Der er teknisk set ikke meget forskel på dem, de køre alle sammen med næsten det samme hardware, altså den computer bag, det er næsten altid et Linux server system som bruger et eller andet opensorce eller licens system. Altså kan de alle sammen køre WordPress, Joomla, drupal eller de andre systemer som er bygget oven på PHP, HTML og css. Der er nogen enkelte som har svært ved Prestashop, fordi det er bygget på det noget anderledes Ruby, men som hoved regel er de alle sammen identiske.

Men der er noget som gør det sværer at vælge webhotel, det er nemlig ikke kun prisen som er forskellig. Hastigheden hvor med din side bliver vist variere meget systemerne imellem.

Denne artikkel er gammel, men der er heldigvis andre på nettet som holder sig opdateret. Fx webhotelsoversigt.dk som har en masse god hjælp til at vælge webhotel.

Vi i Pumacode anbefaler Unoeuro.

unoeuro logo

Brug koden: N5TRGE for at få 3 måneder gratis hosting oven i hatten. (vi får 1 måned).

Med billige webhoteller mens der det der populært hedder sharedhosts – det betyder at du ligger på en enkelt computer, med 100, måske 1000, endda 10000 andre personer, så samme computer(server) skal klare alle hjemmesiderne samtidig og alle de besøgene samtidig. De fleste hjemmesider som er på sharedhosts er der, fordi de måske kun har under 10.000 besøg hver måned. Men der er også folk med hjemmesider som har 1000besøg hver time som ligger der. De dårlige sharedhosts ligger for mange hjemmesider ind på samme server, for at spare penge.

Priserne

Prisen er som regel meget ens, den ligger fra 3kr/md til ca. 20kr/md. De billigeste er nok Azehosting, med deres 3kr/md hosting plan, mens Gigahost med 29kr/md er de dyreste. Unoeuro som jeg gerne vil fremhæve ligger på 8,5kr/md. Alle disse tal er med moms.

Selv om der er meget forskel på priserne er de stadig så små at det næppe gør meget forskel om man betaler 348kr eller 36kr om året. Selvfølgelig gør det en forskel, men det er ikke en stor en, så du skal ikke vælge webhotel efter prisen.

Hastighederne

1. Når man taler om hastigheder er der nogen forskellige ting i det. Først når du besøger en side, skal serveren svare, dette hedder latency, svartiden kommer an på hvor hurtig serveren, hvor mange andre hjemmesider serveren skal håndtere men allermest hvor serveren står, det er klart at hvis severen står i holland svare den ikke så hurtigt som en som står i københavn lige ved siden af dig.

De fleste danske webhoteller ligger enten i deres egne datacentre i Danmark, ellers i holland, Unoeuro ligger i Danmark, det gør One.com også, mens Meebox, azehosting, gigahost ligger i Ribe ved et firma som hedder netgroup. Det skal siges at flere af de andre billige ligger i holland, og Holland også giver meget hurtige svartider, selv om afstanden er større.

2. Når serveren har svaret skal den levere hjemmesiden, dvs den skal sende de rigtige filer til dig computer, så du ser din hjemmeside på internettet.

Dette kræver to ting, download hastighed, og processor(regne) kraft, download hastighederne er begrænset af den internetforbindelse din computer har og den internetforbindelse serveren har. Forbindelsen til serveren er altid et problem, det er der imod et problem hvis alle de andre som ligger på din server tager alt hastigheden, hos Pumacode er det mange år siden vi har oplevet et webhotel med problemer med båndbredten, jeg tror ikke det er et problem hos nogen danske webhoteller i dag.

Den kritiske ting er processor(regne) kraft, her er de forskellige webhoteller vidt forskellige. I øjeblikket er det Unoeuro som er dem med mest regne kraft per bruger, tidligere var det meebox, men de er faldet meget af på den, og er blandt de dårligeste nu.

3. Nu ser ud siden, den ligger på din computer og når du trykker dig videre, sker 1 og 2 igen.

I virkeligheden er det mest af alt tilfældigt hvormeget regne kraft du får, fordi de fleste af de store webhoteller har så mange servere, og det er tilfældigt om du lander på den med mange tunge brugere eller den hvor der ikke er andet at lave end at levere din side. Man kan kun sætte nogen generelle regler op.

Det er vel meget let? De dyreste er de bedst?

Nej, det kan man ikke sige. De dyreste, gigahost er blandt de langsomme, men er alligevel de dyreste. Vi bruger dem, fordi deres system er meget godt og der er ikke nogen begrænsninger på hvor mange hjemmesider, email adresser osv. man må have på deres server.

Denne hjemmesider her ligger hos Gigahost som ellers er blandt de langsommeste, men klare sig overraskende godt. ICYE.dk ligger host Unoeuro, og er noget hurtigere. Meebox er som sagt noget langsommere end de andre mens Azehosting med deres 3kr/md klare sig meget godt. One.com ligger i midten af det hele, men vi har også oplevet at en One.com server var meget hurtigere og meget langsommere end de andre.

Hos Pumacode oplever vi at Unoeuro er hurtigst, deres server står godt i Danmark og der er rigeligt med kraft til at køre langt de fleste hjemmesider, vi ser og arbejder med.

Vi i Pumacode anbefaler Unoeuro.

unoeuro logo

Brug koden: N5TRGE for at få 3 måneder gratis hosting oven i hatten. (vi får 1 måned).

Webmail og DNS

Webmail, og mail i det hele taget er meget vigtigt, men en mail server bruger meget lidt kraft, så det betyder næsten ikke noget hvem du vælger.

Det samme med DNS, det er meget lidt kraft det kræver, derfor kan de alle sammen levere det samme resultat og samme hastigheder.

Nedbrud?

Det er meget svært at sige noget om det. Men, det er nok bedst at vælge en host med sit eget datacenter, fordi så har de styr over det – når det er sagt havde Surftown et meget langt nedbrud i deres center, fordi de fik vand i kælderen. One.com havde også et langt nedbrud i deres egen datacenter.
Dem som bare betaler sig fra server plads, meebox, azehosting, gigahost osv. havde også et langt nedbrud fordi deres leverandør Netgroup havde en fejl.

Man kan ikke være sikker på nogen af dem, og man kan altid forudse det 🙂 

Hvad er så næste step? 

Næste step er egen server, enten en dedikeret server eller en VPS som er en delt host men hvor man er lovet nogen ressourcer, alt efter hvor meget man betaler.

Mackabler.dk har sin helt egen VPS server ved UNOeuro, den fungere rigtigt godt, hvis du vil se forskellen så ligger samme side på: mackabler.pumacode.dk også, her er det gigahost som er webhotel. Forskellen er markant, men når man tænker på at serveren til mackabler.dk koster ca. 300kr/md og serveren til mackabler.pumacode.dk koster 29kr/md og der kun kan ligge en enkelt hjemmeside på de dyre og den billige har over 100 anrdre af mine side på sig. Så undre man sig over hvor pengene løber hen og glæder sig over at man kan få så billige webhoteller i Danmark.

Denne artikel er skrevet i Januar 2014.